Yadim Official (@yadim)

Yadim Official
@yadim

2,645 Posts 5,689 Followers 156 Following

Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) official instagram account

http://www.yadim.com.my/

Photos and Videos by @yadim

Ingatilah Allah dan sebutlah namaNya walau di mana kalian berada pada setiap waktu. Allah sentiasa menemani kita. @RepostIt_app @isfadiah

Ingatilah Allah dan sebutlah namaNya walau di mana kalian berada pada setiap waktu. Allah sentiasa menemani kita. @RepostIt_app  @isfadiah 

Barisan Pimpinan Sahabat YADIM Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (SYUIAM) Sesi 2017/2018

Semoga terus tabah, semoga terus istiqamah, semoga terlaksana amanah. 
Gerak sama-sama inshaaAllah ringan.

#SahabatYADIM 
#SahabatYADIMUIAM 
#SYUIAM 
#SYIIUM •

Barisan Pimpinan Sahabat YADIM Universiti Islam Antarabangsa Malaysia (SYUIAM) Sesi 2017/2018 Semoga terus tabah, semoga terus istiqamah, semoga terlaksana amanah. Gerak sama-sama inshaaAllah ringan. #SahabatYADIM  #SahabatYADIMUIAM  #SYUIAM  #SYIIUM  •

Perayaan Tahun Baru Cina merupakan perayaan terpenting orang Cina bagi menyambut tahun baru dalam kalendar qamari cina. .
Masyarakat Cina menyambutnya selama 15 hari (hari ke 15 dikenali sebagai Chap Goh Mei). Perayaan ini juga turut disambut meriah oleh masyarakat Cina yang memeluk Islam.
.
Kita di Malaysia amat mementingkan kesejahteraan dan perpaduan di kalangan rakyat yang terdiri daripada berbilang bangsa dan agama.
.
Setiap kali menjelang perayaan Tahun Baru Cina di Malaysia, dapat kita lihat suasana kunjung mengunjung oleh jiran tetangga yang terdiri daripada berbilang bangsa ke rumah jiran-jiran Cina. .
Kemesraan dan keceriaan yang terpancar di wajah-wajah mereka membuatkan kita rasa bangga dan bertuah di lahirkan di bumi Malaysia ini.
.
Bertitik tolak dari perkara tersebut YADIM, MACMA, JAKIM, PERKIM, Hidayah Centre dan Restoran Mohd Chan Group terpanggil untuk menganjurkan program Sambutan Tahun Baru Cina Jamuan Muhibbah.
.
Program ini akan diadakan pada 25 Februari 2018 bertempat di Dewan Perhimpunan China Selangor, Kuala Lumpur.
.
Para peserta akan disajikan dengan pelbagai aktiviti yang menarik seperti pameran kebudayaan, karnival, penyampaian Ang Pau untuk kanak-kanak, orang tua dan OKU, Yee Sang sepajang 60 kaki yang dibuat oleh Restoran  Mohd Chan Group dan banyak lagi.
.
Kami mengalu-alukan kehadiran anda semua ke program ini.

Jom semua!!! #selamattahunbarucina2018

Perayaan Tahun Baru Cina merupakan perayaan terpenting orang Cina bagi menyambut tahun baru dalam kalendar qamari cina. . Masyarakat Cina menyambutnya selama 15 hari (hari ke 15 dikenali sebagai Chap Goh Mei). Perayaan ini juga turut disambut meriah oleh masyarakat Cina yang memeluk Islam. . Kita di Malaysia amat mementingkan kesejahteraan dan perpaduan di kalangan rakyat yang terdiri daripada berbilang bangsa dan agama. . Setiap kali menjelang perayaan Tahun Baru Cina di Malaysia, dapat kita lihat suasana kunjung mengunjung oleh jiran tetangga yang terdiri daripada berbilang bangsa ke rumah jiran-jiran Cina. . Kemesraan dan keceriaan yang terpancar di wajah-wajah mereka membuatkan kita rasa bangga dan bertuah di lahirkan di bumi Malaysia ini. . Bertitik tolak dari perkara tersebut YADIM, MACMA, JAKIM, PERKIM, Hidayah Centre dan Restoran Mohd Chan Group terpanggil untuk menganjurkan program Sambutan Tahun Baru Cina Jamuan Muhibbah. . Program ini akan diadakan pada 25 Februari 2018 bertempat di Dewan Perhimpunan China Selangor, Kuala Lumpur. . Para peserta akan disajikan dengan pelbagai aktiviti yang menarik seperti pameran kebudayaan, karnival, penyampaian Ang Pau untuk kanak-kanak, orang tua dan OKU, Yee Sang sepajang 60 kaki yang dibuat oleh Restoran Mohd Chan Group dan banyak lagi. . Kami mengalu-alukan kehadiran anda semua ke program ini. Jom semua!!! #selamattahunbarucina2018 

📡((( LIVE )))📡 Tabligh AKBAR: Persiapan Umat Dan Generasi Muda Islam Dalam Mendepani Cabaran Akhir Zaman Bersama Ustadz Abdul Somad Lc, MA .
📆 KHAMIS | 15 FEBRUARI 2018 .
⏰ JAM | 9.00 pagi hingga 12.00 tghari .
🌍 Lokasi: Dewan Muktamar Pusat Islam Kuala Lumpur .
✅ FB👍
Sila LIKE & SHARE Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia-Yadim

JUMPA ANDA ESOK!!

📡((( LIVE )))📡 Tabligh AKBAR: Persiapan Umat Dan Generasi Muda Islam Dalam Mendepani Cabaran Akhir Zaman Bersama Ustadz Abdul Somad Lc, MA . 📆 KHAMIS | 15 FEBRUARI 2018 . ⏰ JAM | 9.00 pagi hingga 12.00 tghari . 🌍 Lokasi: Dewan Muktamar Pusat Islam Kuala Lumpur . ✅ FB👍 Sila LIKE & SHARE Page Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia-Yadim JUMPA ANDA ESOK!!

YADIM menerima Lawatan Ilmiah daripada Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Sultan Mizan, Besut, Terengganu yang terdiri daripada 12 orang pensyarah Jabatan Pendidikan Islam & Moral (JAPIM).
.
Rombangan ini disambut mesra oleh Pengurus Besar Operasi YADIM, Tn. Redhauddin Kamaruzaman serta Pengurus Eksekutif, Bahagian Kepimpinan Belia (KEMUDA) dan Bahagian Muamalah.
.
Di dalam pertemuan tersebut pihak YADIM bersetuju untuk menjalinkan kerjasama dakwah  dalam beberapa program seperti Sukan Dakwah, Anak Soleh dan Muamalah Milenia.
.
Selain itu, pihak YADIM juga bercadang untuk mengetengahkan pensyarah-pensyarah dari IPG Kampus Sultan Mizan sebagai penceramah untuk program-program YADIM di Zon Timur pada masa akan datang.
.
Semoga jalinan kerjasama dakwah ini dipermudahkan dan mendapat keberkatan dari-Nya.

YADIM menerima Lawatan Ilmiah daripada Institut Pendidikan Guru (IPG) Kampus Sultan Mizan, Besut, Terengganu yang terdiri daripada 12 orang pensyarah Jabatan Pendidikan Islam & Moral (JAPIM). . Rombangan ini disambut mesra oleh Pengurus Besar Operasi YADIM, Tn. Redhauddin Kamaruzaman serta Pengurus Eksekutif, Bahagian Kepimpinan Belia (KEMUDA) dan Bahagian Muamalah. . Di dalam pertemuan tersebut pihak YADIM bersetuju untuk menjalinkan kerjasama dakwah dalam beberapa program seperti Sukan Dakwah, Anak Soleh dan Muamalah Milenia. . Selain itu, pihak YADIM juga bercadang untuk mengetengahkan pensyarah-pensyarah dari IPG Kampus Sultan Mizan sebagai penceramah untuk program-program YADIM di Zon Timur pada masa akan datang. . Semoga jalinan kerjasama dakwah ini dipermudahkan dan mendapat keberkatan dari-Nya.

#renungan #dakwah #yadimMy
Saksikan secara live di FB Page YADIM jam 12.30 tengah hari ini sesi Sidang Media program Meja Bulat Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) mengenai Kesan Kes Indera Ghandi Ke Atas Perundangan.

Saksikan secara live di FB Page YADIM jam 12.30 tengah hari ini sesi Sidang Media program Meja Bulat Gerakan Pembela Ummah (UMMAH) mengenai Kesan Kes Indera Ghandi Ke Atas Perundangan.

SELAMAT MENYAMBUT HARI WILAYAH 2018

SELAMAT MENYAMBUT HARI WILAYAH 2018

Halwa telinga yang menenangkan di pagi Jumaat yang barakah. #SalamJumaat

Halwa telinga yang menenangkan di pagi Jumaat yang barakah. #SalamJumaat 

2 HARI LAGI!! .
MERAIKAN RASULULLAH SAW & MENYATUKAN HATI UMMAH
.
Konvensyen Antarabangsa  sempena Majlis Sambutan Terulung Maulidul Rasul ﷺ ke-15 pada 28 Januari 2017 di Dewan Muktamar, Pusat Islam, Kuala Lumpur.
.
[ MASUK PERCUMA, SEMUA DIJEMPUT HADIR ]

Layari www.kotakata.my untuk mendaftar sebagai peserta konvensyen.
.
Semoga kehadiran para ulama' ini mampu melembutkan hati-hati insan yang hadir.
.
#GM2018 #Konvensyen #KualaLumpur

2 HARI LAGI!! . MERAIKAN RASULULLAH SAW & MENYATUKAN HATI UMMAH . Konvensyen Antarabangsa sempena Majlis Sambutan Terulung Maulidul Rasul ﷺ ke-15 pada 28 Januari 2017 di Dewan Muktamar, Pusat Islam, Kuala Lumpur. . [ MASUK PERCUMA, SEMUA DIJEMPUT HADIR ] Layari www.kotakata.my untuk mendaftar sebagai peserta konvensyen. . Semoga kehadiran para ulama' ini mampu melembutkan hati-hati insan yang hadir. . #GM2018  #Konvensyen  #KualaLumpur 

3 HARI LAGI!! MERAIKAN RASULULLAH SAW & MENYATUKAN HATI UMMAH
.
Konvensyen Antarabangsa  sempena Majlis Sambutan Terulung Maulidul Rasul ﷺ ke-15 pada 28 Januari 2017 di Dewan Muktamar, Pusat Islam, Kuala Lumpur.
.
[ MASUK PERCUMA, SEMUA DIJEMPUT HADIR ]

Layari www.kotakata.my untuk mendaftar sebagai peserta konvensyen.
.
Semoga kehadiran para ulama' ini mampu melembutkan hati-hati insan yang hadir.
.
#GM2018 #Konvensyen #KualaLumpur

3 HARI LAGI!! MERAIKAN RASULULLAH SAW & MENYATUKAN HATI UMMAH . Konvensyen Antarabangsa sempena Majlis Sambutan Terulung Maulidul Rasul ﷺ ke-15 pada 28 Januari 2017 di Dewan Muktamar, Pusat Islam, Kuala Lumpur. . [ MASUK PERCUMA, SEMUA DIJEMPUT HADIR ] Layari www.kotakata.my untuk mendaftar sebagai peserta konvensyen. . Semoga kehadiran para ulama' ini mampu melembutkan hati-hati insan yang hadir. . #GM2018  #Konvensyen  #KualaLumpur 

MINTA MAAF KERANA TWEET ANTI ISRAEL, MODEL BERHIJAB PERTAMA L’OREAL DIKECAM
.
MODEL berhijab pertama jenama kosmetik L’Oreal, Amena Khan, memuat naik satu permohonan maaf berkenaan satu tweet yang ditulis pada tahun 2014, dan bertindak menarik diri dari kempen bersama jenama terkemuka dunia itu.
.
Dalam permohonan maaf itu, Amena berkata dia kesal kerana menulis tweet berbaur anti-Israel itu kerana ia telah ‘melukakan hati banyak pihak’.
.
Ujar Amena, dia tidak pernah menyokong diskriminasi terhadap mana-mana pihak dan menghargai kepelbagaian masyarakat dunia.
.
“Saya telah memadam tweet itu kerana ia bertentangan dengan falsafah keamanan yang saya pegang selama ini.
.
“Keputusan saya untuk menarik diri daripada menyertai kempen L’Oreal adalah kerana tweet tersebut telah menyebabkan matlamat positif yang dibawa kempen berkenaan tercalar,” tulisnya.
.
Tindakan Amena itu bagaimanapun menimbulkan persoalan dalam kalangan netizen, terutamanya mereka yang beragama Islam.
.
Baca selanjutnya di web rasmi kami  www.yadim.com.my

MINTA MAAF KERANA TWEET ANTI ISRAEL, MODEL BERHIJAB PERTAMA L’OREAL DIKECAM . MODEL berhijab pertama jenama kosmetik L’Oreal, Amena Khan, memuat naik satu permohonan maaf berkenaan satu tweet yang ditulis pada tahun 2014, dan bertindak menarik diri dari kempen bersama jenama terkemuka dunia itu. . Dalam permohonan maaf itu, Amena berkata dia kesal kerana menulis tweet berbaur anti-Israel itu kerana ia telah ‘melukakan hati banyak pihak’. . Ujar Amena, dia tidak pernah menyokong diskriminasi terhadap mana-mana pihak dan menghargai kepelbagaian masyarakat dunia. . “Saya telah memadam tweet itu kerana ia bertentangan dengan falsafah keamanan yang saya pegang selama ini. . “Keputusan saya untuk menarik diri daripada menyertai kempen L’Oreal adalah kerana tweet tersebut telah menyebabkan matlamat positif yang dibawa kempen berkenaan tercalar,” tulisnya. . Tindakan Amena itu bagaimanapun menimbulkan persoalan dalam kalangan netizen, terutamanya mereka yang beragama Islam. . Baca selanjutnya di web rasmi kami www.yadim.com.my

UNISZA PELAWA ORANG RAMAI SAKSI FENOMENA GERHANA BULAN
.
Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) melalui Institut Penyelidikan Alam Sekitar Pantai Timur (Eseri) membuka peluang kepada pelajar dan masyarakat setempat menyaksikan cerapan fenomena gerhana bulan penuh di perkarangan Dapo Pata (Uptown Kontena) pada 31 Januari ini bermula jam 8 malam.
.
Pengarah Eseri Prof Madya Dr Hafizan Juahir berkata, program mesra komuniti anjuran Eseri UniSZA itu bertujuan memberi pendedahan tentang fenomena sains kepada masyarakat sekaligus menarik minat mereka dalam ilmu sains serta mempraktikkan instrumentasi astronomi yang terdapat di institut itu.
.
Baca selanjutnya di web rasmi kami www.yadim.com.my

UNISZA PELAWA ORANG RAMAI SAKSI FENOMENA GERHANA BULAN . Universiti Sultan Zainal Abidin (UniSZA) melalui Institut Penyelidikan Alam Sekitar Pantai Timur (Eseri) membuka peluang kepada pelajar dan masyarakat setempat menyaksikan cerapan fenomena gerhana bulan penuh di perkarangan Dapo Pata (Uptown Kontena) pada 31 Januari ini bermula jam 8 malam. . Pengarah Eseri Prof Madya Dr Hafizan Juahir berkata, program mesra komuniti anjuran Eseri UniSZA itu bertujuan memberi pendedahan tentang fenomena sains kepada masyarakat sekaligus menarik minat mereka dalam ilmu sains serta mempraktikkan instrumentasi astronomi yang terdapat di institut itu. . Baca selanjutnya di web rasmi kami www.yadim.com.my

COUNTDOWN 4 HARI LAGI!! MERAIKAN RASULULLAH SAW & MENYATUKAN HATI UMMAH
.
Semaikan rasa cinta kepada Rasulullah s.a.w. dengan menghadiri Majlis Sambutan Terulung Maulidul Rasul ﷺ ke-15 & Haul Al-Sheikh Abdul Qadir Al-Jailani RA pada 27 Januari 2018 di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Shah Alam dan Konvensyen Antarabangsa pada 28 Januari 2017 di Dewan Muktamar, Pusat Islam, Kuala Lumpur.
.
[ MASUK PERCUMA, SEMUA DIJEMPUT HADIR ]

Layari www.kotakata.my untuk mendaftar sebagai peserta Konvensyen Antarabangsa pada 28 Januari 2018 (Ahad).
.
Semoga kehadiran para ulama' ini mampu melembutkan hati-hati insan yang hadir.
.
#GM2018 #Konvensyen #KualaLumpur

COUNTDOWN 4 HARI LAGI!! MERAIKAN RASULULLAH SAW & MENYATUKAN HATI UMMAH . Semaikan rasa cinta kepada Rasulullah s.a.w. dengan menghadiri Majlis Sambutan Terulung Maulidul Rasul ﷺ ke-15 & Haul Al-Sheikh Abdul Qadir Al-Jailani RA pada 27 Januari 2018 di Masjid Sultan Salahuddin Abdul Aziz Shah Shah Alam dan Konvensyen Antarabangsa pada 28 Januari 2017 di Dewan Muktamar, Pusat Islam, Kuala Lumpur. . [ MASUK PERCUMA, SEMUA DIJEMPUT HADIR ] Layari www.kotakata.my untuk mendaftar sebagai peserta Konvensyen Antarabangsa pada 28 Januari 2018 (Ahad). . Semoga kehadiran para ulama' ini mampu melembutkan hati-hati insan yang hadir. . #GM2018  #Konvensyen  #KualaLumpur 

#dakwah #yadimMy
#mutiarakata
Hari ini berlangsungnya Kem Pemantapan Kepimpinan Muda Islam (QIYADI) Politeknik Zon Selatan 2018 di International Argotourism Sg. Rambai Melaka ( 19 - 21 januari 2018 ) anjuran bersama Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) & Jabatan Pendidikan Politeknik, KPT 🌹
.
Doakan semoga peserta-peserta kem ini mendapat ilmu yang baik untuk dibawa pulang ke politeknik masing-masing insyaAllah 🌹
.
Seterusnya, dapat melahirkan pimpinan yang menjadi contoh dalam melahirkan generasi yang beridealisme dakwah seiring dengan peredaran zaman 🌹
.
Nantikan update dari kami di :
.
Instagram @sypis_ .
*Facebook Page Sahabat YADIM Politeknik Ibrahim Sultan
.
Sahabat YADIM Politeknik Ibrahim Sultan 🌹
#SampaikanDarikuWalauSatuAyat #sypis @RepostIt_app

Hari ini berlangsungnya Kem Pemantapan Kepimpinan Muda Islam (QIYADI) Politeknik Zon Selatan 2018 di International Argotourism Sg. Rambai Melaka ( 19 - 21 januari 2018 ) anjuran bersama Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia (YADIM) & Jabatan Pendidikan Politeknik, KPT 🌹 . Doakan semoga peserta-peserta kem ini mendapat ilmu yang baik untuk dibawa pulang ke politeknik masing-masing insyaAllah 🌹 . Seterusnya, dapat melahirkan pimpinan yang menjadi contoh dalam melahirkan generasi yang beridealisme dakwah seiring dengan peredaran zaman 🌹 . Nantikan update dari kami di : . Instagram @sypis_  . *Facebook Page Sahabat YADIM Politeknik Ibrahim Sultan . Sahabat YADIM Politeknik Ibrahim Sultan 🌹 #SampaikanDarikuWalauSatuAyat  #sypis  @RepostIt_app 

Semua dijemput hadir ke KONVENSYEN ANTARABANGSA sempena Majlis Sambutan Terulung Maulidur Rasul s.a.w. Ke-15 pada 28 Januari 2018 (Ahad) bertempat di Dewan Muktamar, Kompleks Pusat Islam, Kuala Lumpur. .
Ceramah disampaikan dalam DWI-BAHASA. Peyertaan adalah percuma, layari www.kotakata.my untuk mendaftar.

Semua dijemput hadir ke KONVENSYEN ANTARABANGSA sempena Majlis Sambutan Terulung Maulidur Rasul s.a.w. Ke-15 pada 28 Januari 2018 (Ahad) bertempat di Dewan Muktamar, Kompleks Pusat Islam, Kuala Lumpur. . Ceramah disampaikan dalam DWI-BAHASA. Peyertaan adalah percuma, layari www.kotakata.my untuk mendaftar.

TAMPAR WANITA KERANA TAK PAKAI TUDUNG: ‘INI BUKAN CARANYA!’ – NEELOFA
.
Baru-baru ini kecoh di media sosial apabila seorang lelaki menampar seorang wanita di khalayak ramai hanya kerana tidak bertudung.
.
Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Kumpulan AirAsia itu merasa kecewa dengan tindakan yang tidak bermoral lelaki tersebut. “Adakah ini caranya kita mahu Islam dan Malaysia dilihat oleh orang luar? “Lelaki sepatutnya melindungi wanita, bukan menggunakan cara kekerasan,” katanya menerusi laman media sosial Instagram miliknya.

TAMPAR WANITA KERANA TAK PAKAI TUDUNG: ‘INI BUKAN CARANYA!’ – NEELOFA . Baru-baru ini kecoh di media sosial apabila seorang lelaki menampar seorang wanita di khalayak ramai hanya kerana tidak bertudung. . Pengarah Bebas Bukan Eksekutif Kumpulan AirAsia itu merasa kecewa dengan tindakan yang tidak bermoral lelaki tersebut. “Adakah ini caranya kita mahu Islam dan Malaysia dilihat oleh orang luar? “Lelaki sepatutnya melindungi wanita, bukan menggunakan cara kekerasan,” katanya menerusi laman media sosial Instagram miliknya.

SAKSIKAN FB LIVE📡 (Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia-Yadim) SYARAHAN KHAS ISLAM DAN HAK ASASI MANUSIA 2018 ANJURAN YADIM - CENTHRA PAGI INI BERMULA JAM 10.30 PG - 1.00 PETANG.
.
Pensyarah Undangan - Dr. Hisham A. Hellyer, yang merupakan Felo kanan (bukan residen) di RH Centre for the Middle East, Atlantic Council di Washington DC dan Felo bersekutu di dalam Pengajian Keselamatan Antarabangsa, Royal united Services Institute di London.
.
Tajuk syarahan - “The Realization of Human Rights in the Muslim World: Lessons from the Islamic Tradition”.

SAKSIKAN FB LIVE📡 (Yayasan Dakwah Islamiah Malaysia-Yadim) SYARAHAN KHAS ISLAM DAN HAK ASASI MANUSIA 2018 ANJURAN YADIM - CENTHRA PAGI INI BERMULA JAM 10.30 PG - 1.00 PETANG. . Pensyarah Undangan - Dr. Hisham A. Hellyer, yang merupakan Felo kanan (bukan residen) di RH Centre for the Middle East, Atlantic Council di Washington DC dan Felo bersekutu di dalam Pengajian Keselamatan Antarabangsa, Royal united Services Institute di London. . Tajuk syarahan - “The Realization of Human Rights in the Muslim World: Lessons from the Islamic Tradition”.

Popular Hastags